Végtörlesztési lázban ég a bankszektor. Számolnak, és egymást figyelik. Amint valamelyik nagy bank piacra lép egy bombázó hitelkiváltó ajánlattal, mások is biztosan követik. Nagy versenyre számíthatunk. Érdemes tehát még várniuk azoknak, akik új forinthitellel akarnak a kedvező árfolyamon megszabadulni devizahitelüktől. A most elérhető forint kölcsönökkel a viszonylag korrekt devizahiteleket nem érdemes kiváltani. Ezeknél ugyanis 220 és 230 forint közötti svájci frank árfolyamnál még ugyanannyi a forint és a devizahitel törlesztőrészlete. Ha pedig hosszabb időn keresztül ennél rosszabb lesz a forint árfolyama, akkor a jegybank úgyis kamatot emel, tehát a forint hitel is nagyon drága lesz.

 

Akire viszont nagyon előnytelen devizahitelt sóztak rá, és az átlagosnál is jobban drágult a törlesztőrészlete, annak még a mai hitelekkel is érdemes szabadulnia a kölcsönétől. A kivárás persze nekik is jót hozhat. 

Információink szerint több banknál a hétvégén is dolgoznak, elemzik saját ügyfeleiket. Próbálják belőni, milyen feltételekkel jönnek ki (persze ők és nem az adósok) a legjobban. A jól fizető ingatlanhitelesek (főként, ha sokan vannak) ugyanis értékesek. A kölcsönöknél a bankok általában elvárják, hogy az adós a részleteket a náluk nyitott folyószámláról fizesse (nem egy helyen az ellenkezőjét kifejezetten büntetik). Amelyik bank egy jó hitellel most le tudja tarolni a piacot, akár évtizedekre is bebiztosíthatja magát.

Kérdés, hogy az adós a következő évtizedekben cseppenként mennyire fizeti meg ennek az előnynek az árát.

A számlák és a hozzá kapcsolt szolgáltatások díja – derül majd ki a www.azenpezem.hu hétfőn induló honlapból – jelentősen eltér. Az október 3-án startoló portál alapvetően a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik, de minden, a zsebünket érintő kérdés helyet kap majd. Írjon nekünk: olvaso@azenpenzem.hu