Ajándék lónak igenis nézd a fogát, mert utána te viszed fogorvoshoz…

Korábban megszokhattuk, hogy a bankok olyan hiteleket sóznak az ügyfelekre, amelyekre semmi szükségük, de azt hittük, ennek a divatnak befellegzett. Nos, mégsem. Első pillantásra remek folyószámlahitelt kínál az egyikük, persze csak annak, akinek egyébként is rendesen jön a pénz a számlájára. Azonban vigyázat! Ha egyszer engedünk az unszolásnak, és mi is igénylünk ilyen kölcsönt, könnyen úgy járhatunk, ahogy történetünk szereplője éppen ezen a héten.

Eddig 150 ezer forintos hitelkeret tartozott a számlájához, de azt vette észre, hogy hirtelen 300 ezer forinttal több lett a pénze. Felhívta a bankját, ahol közölték vele: örömmel tudatják, hogy ő annyira kiváló ügyfél (értsd: használja a hitelkeretet, amire kamatot fizet, de azt szépen vissza is fizeti hónapról hónapra, mert mindig érkezik pénz a számlájára), hogy megemelték a keretét, összesen 450 ezer forintra.

Arra az apróságra, hogy történetünk hőse nem kérte ezt az emelést, frappáns választ adtak. A bank küldött egy levelet, amelyben értesítették a hitelkeret emeléséről. Ebben az állt, hogy ha nem kéri, akkor neki kell x napon belül jeleznie, különben a keret automatikusan megnő. Az ügyfél – aki nem emlékezett ilyen levélre – szerint ez a szerződés egyoldalú módosítása, és ő ebbe nem egyezett bele. Nem akart ekkora keretet, éppen azért, nehogy túlzottan eladósodjon. De a bank kötötte az ebet a karóhoz (ha már az állathasonlatoknál tartunk): ez a keret él, ennyi van és kész.

Mégis, mennyibe kerül ez nekem?- kérdezte az ügyfél. Ekkor derült ki, hogy korábbi, 150 ezer forintos hitelkeretének az éves díja 3 ezer forint volt, az „ajándékba” kapott, megnövelt hitelkeretnek pedig 9 ezer forint. Persze ha nem tetszik, módosíthatja a szerződését a bankfiókban – 2400 forintért.

Várjuk a hasonló történeteket az olvaso@azenpenzem.hu címre.

Október 3-án startoló www.azenpenzem.hu portálunk alapvetően a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik, de minden, a zsebünket érintő kérdés helyet kap majd. Éppen az ilyen esetekre keressük a megoldásokat. Tanácsainkkal szeretnénk segíteni az olvasókat.