Végtörlesztés ügyben teljes a káosz a piacon. Naponta újabb és újabb hitelek jelennek, amelyeket fel lehet használni a végtörlesztéshez. 

 

Akinek van lakástakarékpénztári szerződése, azzal is próbálkozhat, hogy a szerződéses összeggel végtörleszt. Kaptunk olyan olvasói levelet, amely arról számol be, hogy a bank és a lakástakarékpénztár ide-oda küldözgeti az ügyfelet, immár egy hete.

Olyan igazolást kér a lakástakarék a banktól, amelyet az csak akkor ad ki, ha már kifizette az ügyfél a hitelt. De ha egyszer a lakástakarékkal fizetne (amihez kell az igazolás), akkor hogyan szerezze meg az igazolást? 22-es csapdája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talán a napokban kicsit tisztul majd a helyzet. Tegyük hozzá: senkinek nem volt ideje egy most megalkotott törvényre felkészülni. Sem az ügyfeleknek, sem a bankoknak. Kitalálni egy-egy új hitelterméket, a végtörlesztésre felkészíteni a munkatársakat, és bírni a rohamot….

 

Nem irigylem a banki ügyfélszolgálaton és a háttérben dolgozó bankosokat..

 

De a devizahiteleseket sem. Magukra vannak hagyva, tanácstalanok. A családi vagyonkát gyűjti össze mindenki, hogy abból fizesse ki a másfél-kétszeresére növekedett havi részletfizetésű kölcsönét.

 

Mi lesz, ha mindenüket a hitel visszafizetésére fordítják? Mi lesz a családokkal megtakarítások, vésztartalékok nélkül? Valaki a nyugdíjra félretett pénzét, valaki a gyerek lakására szánt összeget, valaki a betegség, munkanélküliség esetére kuporgatott pénzét adja most oda cserébe azért, hogy szabaduljon egy rémálomtól.

 

És mi lesz az országgal, ha többszázezer ember megtakarítása egyik napról a másikra eltűnik a rendszerből. Sok jóra nem számíthatunk, ugyanis nem lesz miből hitelezni. Ha nincs hitel, leáll a gazdaság. Ez már csak így működik…