Mégsem zsarolhatják tovább a mobilcégek az előfizetőket. A hatóság decembertől megtiltja, hogy automatikusan aktiválják az ügyfeleknek a mobil-internetet.

 

 

Nagyon kíváncsiak lennénk arra, hogy hány ügyfelet és összesen mekkora összegre húztak le ezek a telefontársaságok az elmúlt években. A nagy trükk ugyanis az (sajnos nem írhatunk erről múlt időben, ugyanis most is alkalmazzák a cégek), hogy az új előfizetőknek úgy lesz internet-hozzáférésük a telefon-előfizetés mellé, hogy ők nem is tudnak róla. Miközben a szerződésben sokan nem kérik ezt a szolgáltatást, mégis aktiválják a mobilcégek.

 

 

Vagy észreveszik az emberek, vagy nem, de a nagy biznisz az egészben az, hogy ezek a baromira okos okostelefonok magukat frissítgetik. Ezzel hatalmas adatforgalmat bonyolítanak az interneten, és a végén több tízezer forintos számlát akarnak a szolgáltatók kifizettetni. (Nem is csak akaratról van szó, tényleg ki is fizettetik.) Korábbi posztunkhoz kapcsolódan sok olvasói levelet is kaptunk. Volt, akinek egy nap alatt 16 ezer forintos számlát gyártott a kis helyes készüléke.

 

A hatóság tiltása is azt mutatja, hogy az egész eljárás nagyon csúnya dolog. Bár a csúnyaság valódi mérőfoka az lenne, ha ennek megfelelő büntetést kapnának a cégek. A megkárosított ügyfelek mindenesetre perelhetnek.