Ne sportolj! Vagy ha mégis, azt ne az önkéntes egészségpénztári megtakarításodból fizesd. A sport csak akkor jó dolog, ha a vadiúj SZÉP (Széchenyi Pihenőkártya) kártyával tudod kiegyenlíteni a számlát. Emiatt a gyereksportok egy részének nagyjából lőttek is.

 

 

Álomkormányunk úgy döntött, hogy ezentúl ne költhessünk sportra az önkéntes egészségpénztárakból. Ezt amúgy az utolsó pillanatban, a végszavazás napján nyújtották be módosítóként. Az egészségpénztárakba vagy a munkáltató fizet be a cafeteria keretében (tehát valamivel kedvezményesebben adózik, mint a bér), vagy mi magunk tesszük be a pénzünket, amiért cserébe szja-kedvezmény vehető igénybe.

Elvileg a mindenkori kormányok azért adnak adókedvezményt az egészségpénztári befizetések után, mert a lakosság egészségesebb életmódját kívánják támogatni. Ebben gazdasági racionalitás is van, hiszen ha valaki pénzt költ az egészségére, akkor kevesebbet beteg, és a pénztárból fizetett szolgáltatások nem az állami tb-kasszát kurtítják. Tehát igenis megtérül nekik a kedvezmény.

 Hát, most úgy döntöttek a nagyfejűek, nehogymá’ sportra költsön a magyar a pénztárból. És lehetőleg gyógyüdülésre se. Kivették a költési lehetőségekből az úgynevezett rekreációs üdülést is. Ez persze nem okoz nagy érvágást, hiszen ezt eddig is adóztatták, tehát senkinek nem érte meg a pénztárból fizetni.

 Az egészségpénztárakat tehát nagyjából betegségpénztárakká degradálták, ebből lehet fizetni a gyógyszereket, kezeléseket.

 

Viszont itt a SZÉP kártya. Az bezzeg minden kedvezményt megkapott. Innen költhetünk sportra, üdülésre, de akár méregtelenítő kúrákra is, ráadásul (hú, ez tényleg nagyon fontos) szoláriumhoz és masszázs szalonokhoz is igénybe vehetők a támogatott forintok. A kormányzat most mindent a SZÉP kártyához csoportosított.

Ez nekem miért fáj? Hát nem mindegy, hogy honnan költök? A szabályozás szerint NEM.

Eddig például sok családban a gyerekek sportját csak úgy tudták a szülők kifizetni, hogy – mivel egyáltalán nem jut erre a családi kasszából – a munkáltatótól kapott összeget az egészségpénztári számláról használták fel. Ne a nagy, POS terminállal is rendelkező fittness termekre gondoljunk, hanem a kis egyesületekre, ahol néhány nagyon lelkes sportoló okítja a gyerekeket szívvel-lélekkel az egészséges életre.

 

Kissé bonyolult volt persze a felhasználás, de működött. A szülők az edzés végén szép sorban befizették a pénzt, majd megkapták a számlát (itt bizony nincs eltitkolt jövedelem!), amit elpostáztak az egészségpénztárhoz, a pénztár pedig nekik átutalta a számla összegét. Igaz, hogy néhány hetet vártak a szülők a pénzre, de a sport nem ütött lukat a családi költségvetésen. Hiszen az 5-10 ezer forintos havi befizetés több gyerek esetében már igencsak megterhelő.

 

Mi a helyzet a SZÉP kártyával? Vagy lesz kártyaelfogadó terminálja a sportot szolgáltatónak (ezt nehezen tudom elképzelni a kis egyesületeknél) vagy nekem, mint a kártyával fizetőnek kell telefonon egy autorizációs folyamat keretében megterhelni a kártyámat az összeggel. De hogyan? Ott állok például az uszodában a gyerek úszásoktatását fizetve, elkezdek telefonálgatni, majd az edző elhiszi, hogy fizettem? (Közben szülők hosszú sora kígyózik mögöttem, és mindenki nagyon örül az új és modern fizetési eszköznek.) És az edző mikor kapja meg a pénzt? És hogyan? Nyilván nagyon modern ez az egész, csak éppen nem életszerű.

 

Ha a szülő nem tudja zsebből kifizetni (hangsúlyozom, számla ellenében) a gyerek sportolását, akkor csak azért, mert most a SZÉP kártya a sztár, hány gyerek nem fog tudni emiatt sportolni? Hány kis egyesület megy majd tönkre? 

 

Az egész szabályozásról messziről látszik, hogy bankárok írták. Bizony, ez a SZÉP kártya nagy biznisz. Nem siratom én az étkezési utalványos cégeket, amelyek most elesnek a nagy profittól, hiszen a kajajegy helyett az ételt is a SZÉP kártyáról lehet fizetni. (Ez a profit is a SZÉP-kibocsátókat hízlalja ezentúl.)

De gondoljunk csak bele! A cafeteria keretében ide utalt pénzt a következő év végéig lehet felhasználni. Ha valaki nem költi el az összes pénzét, akkor az a kártyakibocsátóé lesz. (Eddig az utalványos cégé volt.)

Először arról volt szó, hogy az üdülési csekket váltja a SZÉP kártya, most már ott tartunk, hogy mindent visz. Nem tetszenek egy kicsit mohók lenni?

Közben értelmes, az egészséggel kapcsolatos költések lehetetlenülnek majd el? Mégis a farok csóválja?