Egészségügyi reformra hiába várunk lassan évtizedek óta. Apró előrelépés lehet, hogy januártól a cégek adó- és járulékmentesen vehetnek dolgozóiknak betegség- és balesetbiztosítást, így akár cafeteria (béren kívüli juttatás) keretében is igényelhető lesz ez a szolgáltatás.

Eddig is vehettünk magánszemélyként betegség- és balesetbiztosítást, sőt a cégek is adhattak ilyen juttatást dolgozóiknak. Csakhogy a betegségbiztosítás után járulékot és adót fizetett a munkáltató illetve a munkavállaló, így nem is terjedt el a magánbiztosítás.

Januártól adó-és járulékmentesen fizethetnek a cégek dolgozóik javára ilyen biztosítást. Egyelőre úgy tűnik, hogy csak a jövedelempótló (kiegészítő táppénzt kap a betegség után a dolgozó) biztosításnál kell majd adózni a szolgáltatás után. Bár a biztosítók szerint ez csak egy újabb hiba a törvényben, amit hamarosan módosítani fognak.

Jelenleg a legnépszerűbb a kórházi napi és/vagy műtéti térítést nyújtó betegség- és balesetbiztosítás. Ha ez valóban bekerülhet a cafeteriaba, akkor várhatóan megugrik a magánbiztosítás az egészségügy területén. Így pumpálhat az állam indirekt módon pénzt az egészségügybe. Csak sajnos ezzel a hazai egészségügy gondjai nem oldódnak meg, még ha a biztosításnak köszönhetően néhányan magasabb színvonalú ellátást tudnak majd kifizetni, vagy több esélyük lesz a jobb ellátásra azzal, hogy képesek lesznek paraszolvenciát adni.