Aranyvasárnapra hiány lehet a legdivatosabb ajándékokból. Fogyóban a legjobb áron kapható konzolok, több gyermekjáték már hiánycikk.

Azok jártak a legjobban, akik időben megvették az ajándékokat karácsonyra. Az elmúlt héten vásárlóként körbejárva a boltokat azt tapasztaltuk, hogy hiába van határozott elképzelésünk, azt módosítani kell. A magas árkategóriás ajándékok közé tartozó játékkonzolok közül például a PS3 és Xbox 360 GB alapgépeket már nem nagyon lehet kapni, csak játékkal egybecsomagolva árulják. „Már csak pár darab van belőle, és 20 rendelés érkezett” – mondta az egyik bolt eladója. Szerinte néhány napon belül be is zárhatnának az ünnepekre, mert a nagyker is kifogyott, idén már nem valószínű újabb szállítás. A kisebb memóriájú konzolokból (amelyek ár-érték aránya sokkal rosszabb) még volt némi készlet. Azokban az üzletekben volt még választék, ahol ugyanezeket a konzolokat már másfélszeres áron adták.

A nyolcvanas években hiánycikk volt a Lego. Ha ősszel valahova szállítmány érkezett, kígyózó sorokban álltak a szülők, hogy a fizetésükhöz képest iszonyú magas árat kifizethessék erre a különlegesnek számító karácsonyi ajándékra. Hónapokkal előre készültek, mert tudták, hogy akkor kell megvenni, amikor kapható. Nos, ilyen hiánygazdaság ma már nincs, de a választék egy héttel karácsony előtt meglehetősen szűkös. Nem találtunk ömlesztett, nagy dobozban kapható Legot vagy Duplot. Java játékból is több helyen kellett a szettek után kutatni.  

A bevásárlóközpontokban is találtunk üres polcot a játékosztályon, újabb szállítást már nem ígértek. Aki hétvégére vagy a jövő hétre hagyta a bevásárlást, készüljön fel arra, hogy a nagy bevásárlási rohamban vagy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, vagy módosítania kell az elképzeléseit.