Az idén az első negyedévben majdnem ezer hamis forintbankót vont ki a jegybank. Ez annak tükrében, hogy ugyanekkor csak a tíz- és a húszezresekből (általában ezeket a címleteket hamisítják) mintegy 167 millió darab volt forgalomban, szinte viccesen kevés. A trend azonban növekvő. Nem véletlenül akciózik már második éve az MNB olyan berendezések terítésével, amelyekkel könnyebb ellenőrizni a bankókat.

Az eddig nyilvánosságra került esetekből azonban kiderült, hogy nem valamilyen szupertechnikával felszerelt nagyívű bűnözői csoportok mérgezik a gyanútlan magyarok mindennapjait az éj leple alatt gyártott remekműveikkel. Ehhez a mi országunk túl kicsi, a forintunk pedig nagyon is jól védett. Az idén a rendőrség Hódmezővásárhelyen több mint tízmillió forint hamis húszezres foglalt le. Az azonos sorszámú bankjegyeket számítógéppel és tintasugaras nyomtatóval állították elő, nem tartalmaztak fémszálat, vízjelet és más biztonsági elemet sem. Ennek ellenére többször sikerült velük fizetni.

Talán sokan emlékeznek még a négy évvel ezelőtti esetre, amikor egy szerencsétlen juhász a 100 ezer forintra tartott birkáiért elfogadott két ötvennégyezres címletű bankót. Még örült is, hogy nyolcezer forintot pluszban kereshetett. Az amúgy kabarétréfának is gyenge sztori slusszpoénja az volt, hogy kiderült: nem ő volt az egyetlen.

Jártam olyan társaságban, ahol a kártyához fénymásolt pénzt használtak, időnként viccesen a címletet is „megbolondítva”. Az ilyesmin addig lehet jókat nevetni, amíg éjnek évadján nem dörömböl a rendőrség, mert például egy jókedvű csemete remek ötletnek tartja továbbpasszolni a játékpénzt. Az ilyen bankót elfogadó (nevezzük finoman figyelmetlennek) bukja az „üzletet”: amit az értéktelen papírért odaadott, az a másiké, neki viszont nem marad semmi. A fecnikért – merthogy nem is érnek semmit – senki semmilyen ellentételezést sem ad. Nyolc év börtönt kaphat a pénzhamisító, de azt is lecsukhatják, aki véletlenül jut a hamis pénzhez, de hogy mentse a menthetetlent, megpróbálja egyszerűen továbbpasszolni.

Pénzhez hasonló papírdarabokat amúgy viccből vagy házi használatra is csak meggondoltan szabad csinálni. Aki persze akar ilyesmivel bíbelődni, megpróbálhat engedélyt szerezni az MNB-től. Engedély nélkül akkor készíthető papír forintbankjegy-utánzat, ha az anyagában markánsan eltér a valós pénztől. Előírás még a jelentős méretkülönbség is (kétoldalú nyomatnál a fele vagy a kétszerese lehet a „műpénz” a valódinak). Például fára, plasztikra, vagy üvegre nyugodtan lehet viszont pénzt imitálni, azt semmi sem tiltja. Ugyanígy az elektronikus eszköz útján, internetes honlapon, vezetékes vagy vezeték nélküli eszközzel hozzáférhetővé tett utánzatért sem büntethetnek meg senkit. Annak ellenére, hogy nemrégiben akadt olyan pénzhamisító, akik azt állította, a „mesterpéldányokat” a netről töltötte le.