A cafeteria keretében kifizetett pénz az idén a tavalyinál majdnem húsz százalékkal csekélyebb – derült ki az OTP Pénztárszolgáltató megrendelésére készült reprezentatív kutatásból. Az adatokat elemezve ugyanis kiderül, bár 2012-ben „csak” 14 százalékkal kevesebb cég ad béren kívüli juttatást dolgozóinak, akik adnak, azok is hét százalékkal visszavágták a keretet. Az OTP célja persze nyilvánvalóan nem az volt, hogy plasztikusan kimutassa, a cafeteria fenekestül felforgatása nem élénkíti a gazdaságot, hanem éppen ellenkezőleg. Az átalakítás (nem függetlenül persze a gazdaság helyzetétől sem) egyelőre nem hogy segítené, hogy a támogatásra érdemesnek tartott ágazatok plusz forrásokhoz jussanak, még akadályozza is.

Érdemes felidézni, mi is módosult 2012-re. A legjelentősebb, hogy a munkáltatóknak a juttatás a korábbi 19,04 százalék helyett majdnem 31 százalékba kerül. (Ez a kormány csökkentette nagy csinnadrattával a korábbi 25 százalékos, az előző által frissen bevezetett adóterhet 16 százalékra, ami a szuperbruttó – az adóalapba beleszámít a tb-járulék is, amit a munkáltató fizet be – miatt 19,04 százalékos elvonást jelentett.) Mindez összekapcsolódott a piac egyértelmű újrafelosztásával. A korábbi utalványosokat (amúgy értük a fene se sír, a maguk horribilis profitjával) kiszorították, lett nekünk egyetlen Erzsébet. Az üdülési csekket pedig három gondosan kiválasztott banki kibocsátó váltotta fel. A rendszer persze nyökögve indult (ekkora átalakításnál ebben nincs semmi csodálni való). A valóságos piaci szereplők miatt viszont itt jut gőz a gépbe is, nem csak a síphoz (azért utóbbit is táplálják rendesen, már szinte hetente tartott valamilyen tájékoztatóval, amikből kiderült, mekkora sikertörténet is a Bözsi és a SZÉP).

Én a legbosszúsabb az egészségpénztár megnyirbálása miatt vagyok. Az egészségpénztári számláról az idén már nem lehet fürdőszolgáltatásra, gyógyüdülésre és sporttevékenységre költeni. Azok, akik ezekre nagy összegeket tudnak szánni, nyilván nem jönnek zavarba, hiszen a SZÉP-nél még jobb feltételeket is találhatnak (az egészségpénztáraknál életmódjavítóként meghatározott, tehát csak külön adófizetés mellett igénybe vehető, rekreációs üdülésre, fogyókúrás szolgáltatásokra a SZÉP-kártyáról kedvezményesen lehet költeni). Tapasztalataim szerint azonban (sőt, magamat is ebbe a körbe sorolom) sokan évek alatt gyűjtötték össze azt a pénzt, amit azután erre kiadtak. A SZÉP-nél viszont amit nem használ fel valaki lejáratig, azt bukja (ez a bankok zsebét tömi). Az új csodaszerek egyike sem a spórolásról szól. Vegyed, vigyed, fogyassz – üzenik. Úgy látszik azonban ezt nem elég csak úgy kívánni. Nem árt, ha arról is gondoskodik az állam, legyen mit kiadniuk a pógároknak.