Végre egy jó hír! Júliustól már az utalás napján megkaphatjuk a pénzünket, és a bankok döntő része ezért nem tartja külön a markát.  

Meg kell becsülni minden apró örömöt. Kezdjük a hetet azzal, hogy megkönnyebbült sóhajjal vesszük tudomásul: júliustól nem fizetünk többet az átutalásért, miközben napon belül megkapja a pénzt, akinek utaltuk.

Szerencsére igaza lett a jegybanknak, amikor abban bízott, hogy a napközbeni utalásra való átállás nem hoz drágulást. Szakembereik ugyanis úgy számoltak, hogy az átutalás gyorsításának költsége az egyes tranzakciókra lebontva nem jelentős, a díjemelésnek pedig gátat szabhat a szolgáltatók közötti verseny.

Megkérdeztük a bankokat, és átböngésztük a kondíciós listákat is. Az eredmény örvendetes: a legtöbb bank nem emeli az utalás árát. Arra persze van lehetőségük, hogy minden évben az inflációnak megfelelő drágítással éljenek, és időnként meg is teszik. Most viszont elmondhatjuk, hogy a gyorsítás kapcsán tartja az árakat a Citibank, az Erste, a Budapest Bank (BB), az UniCredit, a K&H, és az OTP.

Van viszont kivétel: a Volksbank új szolgáltatási elemként vette fel kondíciós listájába a napon belüli utalást, így ennek új árat szabhat. A Standard számla esetében a bankon kívüli korábbi átutalási díjnál (ami 0,25 százalék, de minimum 500 forint) július elsejétől tranzakciónként legalább 800 forintot számítanak fel. A lakossági bankszámláknál szokatlanul magas összeg mintegy ellentételezéseként azonban maximum díjat is bevezetnek. Ez viszont aligha vigasztalja a nagy összeget utalókat, a mértéke ugyanis szintén jókora – százezer forint.

Az AXA az utalás terhelés utáni visszavonásért kétezer forintot kér. Más változásra azonban nem bukkantunk a július elsejével hatályba lépő kondíciós listájukban.

Buktatók

Az átutalások gyorsításának örülhetünk, de van néhány buktató, amire majd oda kell figyelni. Az átutalásokat nem lehet majd visszavonni és módosítani. Erre ma még lehetőség van, hiszen nem megy el azonnal a pénz. Júliustól viszont, amennyiben az ügyfél meggondolja magát, a tranzakció visszahívása csak a kedvezményezett jóváhagyásával lesz lehetséges.

Ugyanakkor még az is elképzelhető, hogy az új rendszerben később kapja meg valaki az átutalt pénzt, mint a régiben. Nem mindegy ugyanis, hogy hány óráig lehet leadni aznapra a megbízást. A Volksbanknál például majd csak délután kettőig, az OTP-nél (és a legtöbb banknál) négyig van erre lehetőség.

Jelenleg, ha leadok fél ötkor egy átutalási megbízást az internetes bankon keresztül, akkor másnap reggel 8 előtt megkapja, akinek küldtem a pénzt. Viszont az új rendszerben a délután fél ötkor leadott megbízás szintén csak másnap teljesül, hiszen csak reggel indítják el (négykor volt az aznapi utalás határideje), így lehet, hogy csak délben ér oda a pénz. Tehát a gyorsítás bizonyos helyzetekben néhány órás lassítást jelent.