Néha bosszankodva, néha némi derűvel figyelem, ahogy a hírekben azt taglalják, hogy gyengült, illetve erősödött a forint. Aki a devizapiacot figyeli (egyre többen vannak ilyenek, néha az az érzésem, fél Magyarország a forexen akar némi pénzre szert tenni), annak feltűnhetett, hogy mekkorákat ugrál az árfolyam. Hja, nagy a bizonytalanság – mondhatjuk. Na de csak nálunk? És mindig?

Devizapiaci kereskedőkkel, sőt még jegybanki szakemberekkel beszélgetve is az derül ki (amúgy senki sem szívesen beszél erről), hogy ezek a változások csekély forgalom mellett következnek be. A régi időkben tőzsdézők még emlékezhetnek arra, hogy lehetett 13 darabbal egy részvény árfolyamát extrém módon eltéríteni. Valami hasonló lehet most a helyzet a forinttal.  Ezért legyintgetek sokszor, amikor olyan borzadva mondja valaki, most éppen ennyibe vagy annyiba kerül az euró, a svájci frank, a dollár. Telefonszám – morgom. De persze nincs igazam. Ezt a számot ugyanis sokan, ha akarják, ha nem, kénytelenek állandóan tárcsázni. Például a devizahitelesek, a külföldre utazók, az exportőrök és importőrök. Művi vagy sem, ez van nekünk.

Azért sincs teljesen igazam, mert akadnak (szép magyar szóval) fundamentális hatások is. Számít, hogy miközben az egész térségben negatív a reálhozam, ebben a gyönyörű kis országban egyre tömik az államadósságot finanszírozni hajlandó befektetők zsebét. Nyilván az sem teljesen mellékes, a devizahiteleknél éppen mit, merre lépnek a bankok. Számtalan egyéb tényező is fontos lehet. Mindez eltörpül azonban a jókora tőkeáttétel mellett „játszott” devizaspekulációk mellett.

A devizapiaci szereplők árfolyamra gyakorolt hatását elemző jegybanki szakértők szerint a külföldi spekulánsok 11-12 milliárd forintos pozíciója egy forinttal erősíti vagy gyengíti az eurót. Nekünk sok, nekik kevés. A fene bánná amúgy az egészet, ha a magyar pénznek állna a zászló. Sajna azonban ez egyáltalán nincs (ilyen körülmények között nem is igazán lehet) így.

Többször hangzott ugyanis el, hogy a magyar fizetőeszköz alulsúlyozott a befektetők körében (értsd: a kutyának sem kell). Ellene sem mernek azonban addig spekulálni, amíg az IMF-megállapodás esélyes. Ilyen körülmények között elég nehéz derűsen tekinteni az ősz elé, amikor a most még elég jó nemzetközi hangulat esetleg elromlik. Abba pedig még belegondolni is rossz, hogy mi lesz akkor, ha úgy érzik a spekulánsok, ugrik az IMF.

Ha tetszett a cikk, lájkoljon és kövessen minket a Facebookon, ahol további érdekességeket, részleteket talál.

Amúgy persze a honlapunkon mi is kiszámoltuk, mit is hozott a jegybanki kamatcsökkentés a hiteleseknek