Elkészítettük a 2013-as bankszámla-választó kalkulátort az eddig közzétett feltételek alapján. Kicsit számolgatva a kép igen meghökkentő. A bankok “profitéhsége” bizonyos ügyfélkörben messze elmarad a kormányétól.

A bankok szinte kivétel nélkül, de igen változatos módon hárítják át a tranzakciós illetéket jövőre. Egy részük komolyan vette a parlament által korábban elfogadott jogszabályt, és ennek megfelelően hirdette meg következő évi díjait. Mások hittek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szóbeli bejelentésének (az illeték mértéke a korábbi egyről 2-3 ezrelékre emelése), és eszerint léptek. A várhatóan ma elfogadandó csomagot teljességében persze nem ismerhették. További változások sem zárhatók tehát ki. (Nem mindenki tud olyan villámgyorsan ide-oda lépkedni, mint a kormány.)

Most mindenesetre az erre fogékonyak teli szájjal szidhatják a pénzintézeteket. „Meg kell védenünk a társadalmat, a magyarságot attól, hogy a bankok becsapják, a bankárok kijátsszák őket” – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Híradónak. Természetesen a miniszterelnöknek is volt néhány keresetlen szava az ügyben, és a felügyelet is vizsgálatokat helyezett kilátásba.

A PSZÁF közleményben tudatta: „a kamatot, díjat vagy költséget érintő kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosításokat a hitelintézeti törvény ugyan nem zárja ki, ám azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget”. A bankok a jogszabály alapján nem vezethetnek be teljesen új díjat vagy költséget egyoldalú módosításként. Emellett a számlaszerződésben szereplő számítási mód sem alakítható szabadon. A törvény viszont – ismeri el a felügyelet is – nem határozza meg a számítási mód fogalmát. Ráadásul arra is kitérnek, hogy a többletköltségeket a konkrét eset összes körülményét figyelembe véve lehet megítélni. Nem érti? Talán nem véletlenül. Az elsőre talán dörgedelmesnek tűnő felügyeleti szöveg ugyanis alaposabban elemezve csak annyit jelenet, hogy a PSZÁF erősen nézi a drágításokat. Tenni nem sokat tehet az ügyben.

Úgy tűnik egyébként, nem is igen lenne mit. Az eddig közzétett feltételek alapján elkészítettük 2013-as bankszámla-választó kalkulátorunkat (az idei már régóta működik honlapunkon, és persze az új kondíciók hatályba lépéséig meg is marad). Ennek segítségével kiszámoltuk, a számlahasználat módja és intenzitása alapján mekkora az átlagos díjemelés. A banki szolgáltatást alapszinten igénybe vevők díját az új adónem bevezetése önmagában több mint 15 százalékkal növelte volna. Az eddigi banki drágítás ebben a körben 13,8 százalékra jött ki.

Sokkal durvább lett volna a helyzet azoknál, akik mindent igyekeznek bankszámlájukról intézni. Ha az idei számladíjakhoz teljes egészében hozzáadjuk a kormányzati intézkedés hatását, akkor ezeknek az ügyfeleknek majdnem 43 százalékos tehernövekedést kellett volna elszenvedniük (és ebben hitelfelvételt és törlesztést, családon belüli pénzmozgatást még nem is vettünk/vehettünk figyelembe). Számukra viszont az (eddig megismert) díjemelkedés nem éri el még a három százalékot sem. (További részletek cikkünkben.)

Az egész ügyről eszembe jutnak a bankszövetség egyik korábbi elnökének magánbeszélgetésen elhangzott mondata: az az érzésem, hogy a kormány azt gondolja, a bankok éjszaka a pincéikben annyi pénz nyomtatnak, amennyi kell, csak az igényt kell erre benyújtani. A pénznyomtatás pedig állami monopólium. Ezen a szálon haladva azonban már messze kerülnénk eredeti témánktól, a számlák várható drágulásától…