Száz forintonként 25-höz jutott hozzá befektetéséből valaki, más három hónap alatt bukott 4,5 millió forintot a remek „pénzőrző” konstrukció miatt – a látszólag biztonságos megoldások sem feltétlenül azok.

A betétkamatok ütemesen csökkennek, ismét könnyebb rábeszélni a megtakarítókat, hogy magasabb hozammal kecsegtető megoldást válasszanak. Nagyon durva, de nem példátlan, hogy bankfiókban betétként sóznak valakire befektetési életbiztosítást (unit-linked). A meggyőző (?) tuti befektetési ajánlatok is kiköthetnek a bíróság előtt, a megtakarítók egymilliárd forintjának pedig bottal lehet ütni a helyét. „Kockázatok helyett BIZTOS nyereség…Magas hozamok a forex piacról minimális rizikó mellett…Biztos egzisztencia, hatalmas vagyon, minimum havi 50 százalékos profit” – találomra néhány szlogen a most is futó hirdetésekből.

A hangzatos mondatok kivétel nélkül a devizakereskedést népszerűsítik. Egy olyan terepet, ahol akár százszorosan felnagyítottan hatnak a mozgások. Tíz forint befektetésével pillanatok alatt persze így akár ezret is lehet nyerni… és persze veszteni. A tapasztalatok szerint inkább utóbbi a jellemző. És akkor még nem is említettük, az átveréseket, a céges ügyeskedéseket.

Nos, ha valaki ennek ellenére úgy véli, ő képes itt pénzt keresni, lelke rajta. A baj az, hogy ékes meggyőzéssel olyanokat is csőbe lehet húzni, akik álmukban sem merészkednének az előbb említett síkos terepre. Nem véletlenül dolgozott ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) ajánlást arról, miként is árulhatják a bankok, biztosítók, közvetítők a unit-linkedet.

Összegyűjtöttünk néhány ügyet, amelyek azt mutatják, van mit rendbe tenni ezen a területen is.

Az ügyfelek többsége ma már számol azzal, hogy a 10 évre szóló életbiztosításnál (ami valójában befektetés) nagyot bukik, ha időközben anyagi gondba kerül. A „visszavásárlás” során ugyanis jókora hányadot levonnak. Az azonban már nem ennyire világos, hogy ilyenkor az elszámolási árfolyam is eltér. A garancia ugyanis csak lejáratkor jár. Így csinált egy megszorult ügyfél száz forintjaiból mindössze 25-öt.

A felügyelet mellett működő pénzügyi békéltetőhöz (PBT) fordult egyik kérelmezőt a közvetítő rábeszélte, hogy 20 éves időtartamra kötött életbiztosítását jelentős veszteséggel visszavásárolja, a befolyó pénzt pedig unit linkedbe tegye. Nem is akármilyenbe. Az üzletkötő a megtakarítót azzal csábította, hogy rosszul semmiképpen sem járhat, mivel a konstrukció mindig az aktuálisan legjobban teljesítő eszközalapokba váltja át a befektetési egységeket. Árfolyamesés esetén pedig szintén automatikus a védelem, hiszen azonnal alacsony kockázatú alapba megy a pénz. Ez nagyon jól hangzik, a gyakorlatban azonban kicsit másképp fest a helyzet.

Sikerült ugyanis úgy váltogatni az alapok között, hogy az esés csökkentette a befektetés értékét, az emelkedésből azonban (nyilván, hiszen közben átváltották) kimaradt az ügyfél. A panaszos számításai szerint (amit az árfolyamok ismeretében végzett – persze utólag) három hónap alatt 4,5 millió forint veszteséget okozott neki ez az eljárás. A PBT úgy döntött,  a biztosítónak ismertetnie kell: az egyes értékelési napokon milyen adatok alapján döntött az átváltás mellett.

További részletek, egyéb történetek a honlapunkon.