Újabb magánnyugdíjpénztárak zárnak be.  Nem csak a „multik” esnek már áldozatul, de így lett ez kitalálva.

Jajjj, csak a magánnyugdíjról ne írjon, különösen a jó hozamokról ne! – könyörgött az egyik pénztári vezető. Mint elmondta, ahogy valami kedvező jelenik meg, a kormányközeli lapok azonnal büntetőfeljelentésről, folytatódó vizsgálatokról… és hasonlókról kezdenek cikkezni.

Úgy látszik, beszélgetőtársunk még nem vette fel a nemzeti összefogás ritmusát. Ennek az a lényege, hogy szép tömött legyen a gombolyag, amelyik szál kilóg, azt le kell vágni. Mivel azonban a csomó pördül (telik az idő, változnak a körülmények), mindig más szálak szabadulhatnak el. (Tényleg csak zárójelben: ez történhetett a hálózati patikákkal, a szerencsejátékosokkal, a gazdákkal, legfrissebben a trafikosokkal…, és ki tudja, ki kerülhet még sorra.) Érvek pedig – ha más nem, a nagy nemzeti összjó – mindig akadnak.

Az egész folyamat koreográfiája nagyon profi, a táncosok igen felkészültek. Nem csoda tehát, hogy sokak tetszését nyeri el a produkció. Fanyalgók persze mindig akadnak. Mára alighanem egyértelműen ide sorolhatók a magánkasszákban kitartóan megmaradt tagok.

Nem lennének azonban annyira felkészültek a rendezők, ha nem simították volna el ezt is. A magánnyugdíjpénztárakat olyan lehetetlen gazdálkodási feltétek közé szorították, hogy talpon ők is csak elszántsággal (vállalva a szálkilógást) maradhatnak. Ez a cérna is szakadozik azonban. A Pannónia Magánnyugdíjpénztár (a néven és a tulajdonosi hátteren, ami természetesen teljesen magyar, most valahogy nincs kedvem viccelődni) is bedobja a törülközőt. Az Aranykor rendkívüli közgyűlésen dönthet ugyanerről. (A pénztári folyamatokról cikkünket itt olvashatja.)

Korábbi blogunkban, az Aegon távozása kapcsán azt írtuk: „annak a csoportnak, amelyik éveken át élősködött a magánnyugdíjpénztárán, és most patkány módjára menekül, annak egyéb szolgáltatásából sem kérnék.” Nos, ez egyáltalán nem igaz a Pannóniára és az Aranykorra sem. Egyiknél sem állt a háttérben pénzügyi csoport, amely kiszivattyúzta volna a pénzt. A tagok azonban nem feltétlenül tesznek különbséget. Az OTP-nél (bár ezt hivatalosan nem mondják) is jól érzékelhető, hogy a magánkassza felszámolása az önkéntes nyugdíjpénztári tagságra sem hatástalan. Vagyis: a távozó tagok az önkéntes nyugdíjpénzt is máshová viszik. Ilyen folyamat indulhat be majd a Pannóniánál is.

A Pannónia honlapján az egyik kommentelő a pénztár vezetőjének (aki az előző bejegyzésre maga válaszolt) ezt válaszolta: „ez innentől elvi kérdés …  evidens, hogy korábbi hozamoktól függetlenül minden megtakarításom és az ezzel járó jutalékok az új pénztáramat gazdagítja a jövőben, ez így korrekt„. Egyértelművé tette még a beíró, hogy ők, akik minden fenyegetés ellenére maradtak a magánnyugdíjpénztárnál, már nem a statisztikai adatokra figyelnek.

A kivonulók helyett érdemes gyorsan másik pénztárat választani, a választáshoz itt kaphat segítséget