Drogbáró vagy fegyvercsempész? Hozza Magyarországra pénzét! Az állam legális pénzmosodát nyitna.

Nem telik el sok idő úgy, hogy a kormány ne tudná felülmúlni egyik eszement ötletével a másikat. Persze mindenki magából indul ki, így ami nekem eszementnek tűnik, azt nagyon is a józan ész irányítja a másik oldalon. Csak az a másik oldal nagyon-nagyon sötét, velejéig romlott.

Most éppen a világ szennypénzére fáj a foga népnemzeti, szittya magyar cukormázas hazaszeretettel leöntött retorikájú kormányunknak. Bármilyen – még egyszer: BÁRMILYEN – forrásból származó pénzt szeretettel várnak hazánkban. Egy törvényjavaslat szerint minimum 5 millió forintot kell befizetni a Stabilitási Megtakarítási Számlára (amit majd banknál vezethetnek), és máris legális a pénz. Még az adóhatóságnak sem kell lejelenteni, hogy ki a befizető személy. Ha valaki rögtön ki is venné az ide tett összeget, 32 százalékkal adózik, ami igen kedvező ahhoz képest, hogy nemzetközi átlag szerint a pénzmosás költsége 40 százalék. 5 év után pedig adómentes az egész.

Értem, hogy miután teljes kudarcba fulladt az adóamnesztia, amelynek során 10 százalékos adóval lehetett legalizálni a külföldön tartott vagyont, és miután az sem hozott pénzt, hogy 35 százalékos adóval fenyegették meg a külföldön tartott megtakarítást, valami újat kellett kitalálni. Alapvetően azért viszik ki innen a pénzt, amiért a külföldi befektetők elkerülnek minket. A legális pénzt is biztonságban szeretnék tudni. A nem legálisat pláne.

Ez a törvény egyrészt az adóelkerüléssel és járulékfizetés kikerülésével megszerzett pénzeket tisztítaná meg, másrészt a korrupcióból, az állami pénzek kisíbolásából megszerezett vagyonokat. Szépen hazacsuroghatnának a Kajmán-szigeteken és a hasonlóan jól hangzó helyeken tartott vagyonok. Az eddig ellopott pénzek és az ezután ellopandók is. A törvény elfogadása után már senki nem kérhetné számon a képviselőktől – még a Blikk sem Zsiga Marcelltől -, hogy ugyan miből vettek házat. Hiszen a válasz egyszerű lenne: a Stabilitás Megtakarítási számlán tartott pénzből. Lehet, hogy csak 1-2 napig kéne ott parkoltatni a vagyont, de némi pénz befizetésével máris legalizálható lenne.

Miközben ismét magának és holdudvarának hozna törvényt a kormány, valamiről elfeledkeznek. Nemcsak a korrupt politikusok és az adócsaló vállalkozók moshatnák így tisztára a pénzüket. A legsötétebb bűnözésből szerzett vagyonok is itt landolhatnak. Jöhet a világ minden tájáról a különböző maffiák pénze is. Nem muszáj magyar állampapírt venni a pénz tisztára mosásáért, vehetnek uniósat is – akár németet –, ha úgy tetszik. Csak azt nem tudom, hány maffia fér el Magyarországon. És mi lesz a hazaiakkal? Őket ki védi meg? (Értük kicsit aggódom.)

Szerencsére a kínai maffiától nem kell félnünk, hiszen maga Lian Wang, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) vezérigazgatója végzi azoknak a kínai befektetőknek a pénzmosási előszűrését, akik letelepedési államkötvényt vásárolnak. Nagyon megkönnyebbültem, ennél nagyobb garanciára nincs is szükség. Bár némi aggodalomra ad okot, hogy az Átlátszó.hu beszámolója szerint olyan kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben, aki nincs rajta a hivatalos listán.

A törvény(javaslat) egyébként önmagában felhívás az illegális tevékenységre, az adóelkerülésre. Míg a kisebb ügyeskedőkre hatalmas szigorral csap le az adóhatóság, addig a javaslat azt mondja: „Ha piszkosan keresel pénzt, keress sokat! Akkor békén hagyunk.”  A kormány egyre jobban távolodik mindenfajta európai uniós iránytól, az élet minden területén. Elfordul a gazdaság fehérítésétől, ami az ország normális gazdasági fejlődését segítené.

Nemzetközi szervezetek kérése ellenére a magyar politikusokat kivették a pénzmosás elleni jogszabályból, pedig a közszereplőkre nagyobb szigort írtak volna elő. Ez most csak a külföldiekre vonatkozik, akiknek meg kell jelölniük a pénz forrását is. Ha a mostani javaslatból törvény lesz, a következő szöveggel ellátott plakáttal futhatna a világban: „Drogbáró vagy fegyvercsempész? Hozza Magyarországra pénzét! A magyar állam tisztára mossa.”