A kormány egy központi adatbázisban tartaná nyilván, hogy ki melyik bankszámláról veszi fel ingyenesen a pénzét. Biztos szívesen megadom számlaszámomat. Vajon ezen bukik el a pénzügyi rezsiharc?

Olyan jól hangzik, hogy ezentúl (februártól) ingyen vehetek fel két részletben 150 ezer forintot. Kár, hogy egy évvel ezelőtt is ingyen vettem fel, és csak a nagy szabadságharcok és a bankok elleni további véres küzdelmek miatt kerül az átlagos készpénzfelvét ötször annyiba ma, mint egy évvel ezelőtt. A bankok ellen a tranzakciós illeték fegyverével (is) vívott harcnak tehát az lett a következménye, hogy a lakossági teljes számlaköltség kétszeresére-háromszorosára nőtt, a céges számlák ára pedig – a pótilletékek miatt is – akár négyszeresére is drágulhatott. (A mostani, lakossági díjakat itt kalkulálhatja, a készpénzfelvételi költségeknek pedig itt nézhet utána).

Persze még mindig sokan vannak, akik a bankokat utálják a brutális drágítás miatt, azok pedig egyáltalán nem igyekeznek felvilágosítani a sötétségben élőket az ok-okozati összefüggésekről. „Mert még szeretnének üzletelni Magyarországon” – hangzott el egy beszélgetésen indoklásként. Pedig az itt üzletelés egyre nagyobb ráfizetést jelent.  De hát legyen az ő gondjuk, ha azt hiszik, hogy a főgonosz szerepének elvállalásával megúszhatják a totális kifosztást.

Az én gondom viszont az újabb és újabb számladrágulás, ami ellen nem nagyon tudok mit tenni. Az elégedetlenek persze megkapják a kétszeri ingyenes készpénzfelvétet 150 ezer forintig. Csakhogy ez csak fejenként egy számlához jár, amit ellenőrizni kellene. Erre hoznak létre egy központi nyilvántartást. Az ilyen nyilvántartásokat mi, magyarok különösen szeretjük. (Főleg a magánnyugdíjpénztári pénzek államosítása és több szektor teljes állami bedarálása óta többekben nagyon nagy a bizalom a kormány iránt.) Pláne, hogy még az ég egy adta világon semmit nem is tudunk róla. Még nincs róla külön szabályozás (majd lesz), és az egész rendszert csak 2014 végéig kell létrehozni. Ezért nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy hányan szeretnék önként és dalolva megadni a számlaszámukat a kormánynak vagy hozzá kapcsolható bármiféle szervezetnek. Lehet, hogy nem is akarnak majd olyan sokan élni vele? Esetleg elbukik ezen az aprócska ponton a nagy pénzügyi rezsiharc?