Már azt hittem, semmivel sem tud meglepni a kormány, pedig de. A devizahitelesek ügyével nemfoglalkozás indoka elképesztő. Rájöttem azonban, kár bármin is csodálkozni.

Talán már kevesen emlékeznek arra, hogy a végtörlesztés dandárjában Orbán Viktor levelet írt a közalkalmazottaknak, „biztonságos és kiszámítható” támogatott hitelt ígérve nekik. Ezt nagyon sokan készpénznek vették, hiszen maga a miniszterelnök névvel vállalta az ügyet. Azt hitték, ez jelent valamit. Tévedtek. Valódi végtörlesztési segítség helyett még két levél érkezett.

Augusztusban a Fidesz (úgyis, mint kormányzópárt) egy az MTI-nek küldött nyilatkozatban követelte: a bankok módosítsák a devizahitel-szerződéseket az adósok javára.  Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ezt még szeptember elején egy kormányülést követően megismételte, november elsejéig szabva határidőt. A miniszterelnök szokásos rádióinterjújában azután még tovább nyomatékosította is az ultimátumot. Azóta többször nagy hangon fenyegetőztek.

Eljött a november, mikorra is a mennydörgés egy halk pukká változott. A kormány erősen (és nyilván nagyon szigorúan) ránézett a problémára, és – láss csodát! – hirtelen meglátta: itt bizony tömegével folynak a perek. Az a hatalom pedig, amelyet mindenki a végtelen jogtiszteléséről ismerhet, ilyenkor nem tehet mást, mint vár. (Cikkünk a történtekről, és a várható kimenetelről itt olvasható.) Tele van a kormány jogászokkal (Orbán Viktor maga is az), de olyan lehetőség, mint közérdekű kereset, senkinek sem rémlik. (Ha valaki hajlamos lenne ezt komolyan és szó szerint venni, ne tegye! Azért sem részletezzük, mi is telhetne ki egy kormánytól, mert nyilvánvalóan másról van szó.)

Közelednek a választások, ügyesen kell tehát lavírozni a különböző rétegek között, optimalizálva a szavazatokat. Alighanem rájöttek ugyanis, hogy deviza lakáshiteles (eredetileg az ő megmentésükről volt szó) összesen 220 ezer van – szemben a nem devizahiteles milliókkal. Utóbbiakat pedig nem biztos, hogy meghatja, hogy a devizások nem járhatnak jobban a forinthiteleseknél.

Magunk is könnyen rájöhetünk a különböző netes kommenteket, olvasóink leveleit és bejegyzéseit nézve, hogy van azért valami, amit nagyon ügyesen végrehajtott a kormány. (Persze ezt sem egyedül, sajna mi mindannyian is asszisztáltunk.) Itt mostanra mintha mindenki mindenkit utálna. A forinthitelesek fújnak a devizahitelesekre, utóbbiak helyenként a forintosokat szapulják, a nemhitelesek pedig ha elengedik magukat, mindkét csoportra mondanak mindenfélét. De nem áll itt meg a dolog. A gyermektelenek a gyerekesekre és viszont, az aktívak a nyugdíjasokra, az anyagi nehézségekkel küzdők a valamivel könnyebb helyzetben levőkre fújnak, a tehetősebbek a kevésbé szerencséseknek még a látványát sem bírják… és még folytathatnám.

A nagy össznépi utálkozás közepette pedig senkinek sincs ideje és energiája, hogy akár kicsit is odafigyeljen arra, hogy itt minket, kérem, teljesen hülyére vesznek.