Dübörög a rezsicsökkentés, bár a mellékhatásokat lassan csak az nem látja, aki nem akarja. Persze, akadhat, akiknek tetszene, ha létrejönne például a pénzügyi Merkur.

A rezsicsökkentés kifejezés, úgy látszik, remekül bejött a kormánynak. A szót felkapták a szemetjüket a neten gátlástalanul és agresszíven terjesztő „vállalkozók” is, kínálnak árkedvezményt, de többféle kütyüt is ilyen címen. Már látom, hogy az operettek és kuplék világában is felbukkan a dolog. A fiatalok szerelmét a zord gyám egy sötét rezsibunkót forgatva igyekszik megakadályozni, de jön hősünk és némi félreértések után legyőzi őt és az akadályokat.

A sztorinak akad olyan része, amivel a valóságban is találkozhatunk. Ez pedig a félreértés. Akik ugyanis azt hiszik, hogy a rezsicsökkentés csak jó dolog lehet, egyértelműen tévednek. Nekem az egyre többet hangoztatott „nonprofit” szolgáltatásokról az autóhoz, telefonhoz jutás nehézségei, a lerohadó közműhálózatok… és hasonlók jutnak eszembe. Erre csak az a válasz, hogy ma minden egészen más! És valóban. Már most is jól látszik ugyanis, hogy nem népi irányításról lesz szó (még szlogen szinten sem), hanem az egész így kialakult katyvaszt gondosan kiválasztott tőkéscsoport uralja majd.

Elgondolkodtató lehet a bankokra kiszabott versenyhivatali gigabírság is. Ebből valahogy (a GVH amúgy hosszan indokolta, hogy miért) kimaradt az FHB. Éppen ez az a pénzintézet, amely a határidőkkel kifejezetten “játszva” számos ügyfelét akadályozta meg a végtörlesztésben, a pénzügyi felügyelet mellett működött Pénzügyi Békéltető Testület döntéseit is figyelmen kívül hagyva. Igazi feketebárányként viselkedett. Ez viszont nem tart már soká.

Úgy hírlik, az FHB-t, illetve annak tulajdonosát hozzák ugyanis helyzetbe az új takarékszövetkezeti rendszerben (erről korábban a hvg.hu részletesen írt). Mindent elkövetve közben, hogy a csúnya „multikat” kizavarják Magyarországról. Ma már külön pénzügyi felügyelet sincs, és lassan olyan orgánum sem, ahol piszkálnák ezt az ügyet. Itten kérem szépen alakul egy pénzügyi Merkur. (Gyengébbek kedvéért: az átkosban autóhoz ehhez a cégen keresztül lehetett meglehetős nehézségek árán jutni, aki további részletekre kíváncsi, a nol.hu-n régebben egy remek  cikk jelent meg erről.) Az sem lesz persze mindenkinek rossz.

A GKI Gazdaságkutató megnézte, hogyan is néz ki eddig a rezsiharc állása. Elemzésük szerint a társadalmi csoportok  eltérő  kiadási  szerkezete miatt a rezsicsökkentés közel  harmada a lakosság 10 százalékánál „landolt”, míg az emelkedő árú élelmiszerek, gyógyszerek és élvezeti cikkek miatti  többletkiadás a kevésbé tehetős rétegeket (a lakosság  80 százaléka) jobban sújtja. A GKI által közzétett táblázatok alapján is jól látható, hogy csak ezek a többletkiadások nagyobbak, mint a megtakarítás a „rezsifronton”. És akkor még számos járulékos következményről nem is beszéltünk. A rezsicsökkentés mellékhatásaként a közüzemi számlák egy részét akár két héttel hamarabb emelik le a korábbinál, miközben sok cég több nappal is elcsúsztatta a fizetés átutalását.

Hogy mégis miért hatásos az egész? Mert a kormánynak úgy tűnik, van egy rezsiharcos csodafegyvere. Hogy ez pontosan mi is lehet, találja ki mindenki maga. Annyit segítek, hogy biztosan nem az értelem.

Ha további részletekre kíváncsi, olvassa el cikkeinket!