Teljesen át-, illetve visszarendeződhetnek a számlaköltségek az egy héttel ezelőtti jegybanki intézkedés hatására. Visszajöttek a díjmentes tranzakciók is.

Amúlt héten 35 hitelintézetet büntetett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt két év díjemelései miatt. Bár sokan arra számítottak, hogy az érintettek perre mennek, ehelyett sorra teszik közzé a tranzakciós illetéket már nem tartalmazó hirdetményeiket. A Gránit Bank valamennyi érintett bankszámlánál azonnal (tehát március 14-i hatállyal) visszaállította a korábbi díjmentességet, sőt a hitelintézet honlapján a kondíciós listákban még a pénzvisszatérítésről is tájékoztat. Az MKB a teljes illetéket eltörölte (legalábbis az ügyfelek számára, a pénzintézetnek ugyanis továbbra is fizetnie kell, mint a katonatiszt), de március 17-étől már a Raiffeisen is változtatott: nem számítja fel a tranzakciós illetéket a Díjnullázót használók bankon kívüli netes eseti utalásainál, de az állandó átutalások – kivéve, ha a megbízást a fiókban nyújtja be az ügyfél – is ingyenessé váltak.

A CIB március 24-étől vesz vissza díjaiból. Ekkortól ingyenes például újra az Online és az XL, valamint a CIBEZZ  számlánál a csob. Változtat az OTP, az Erste és a Budapest Bank is. Bár helyenként a kedvezőbb díjakra csak a régi ügyfelek számíthatnak.

A felügyeleti intézkedésnek ugyan néhány héttel a választás előtt eléggé kampányszaga van, érdemes azért végignézni, hogy melyik pénzintézetet miért büntették meg. Ezeket itt csokorba szedtük. Korábban a felügyelet elfogadhatónak tekintette, hogy ha valami díjmentes volt, akkor arra a bank 0 Ft plusz tranzakciós illetéket számoljon fel. Most viszont éppen ezeket (is) kifogásolta. Nem zárható ki, hogy a bankok e miatt sikerrel perelnének, de valamiért a kezdeti kemény hozzáállást (a Bankszövetség több tagja nevében felháborítónak és elfogadhatatlannak tartotta az intézkedést) engedékenység váltotta fel.

A sietős díjcsökkentések mindenesetre azt mutatják, hogy a bankok igyekeznek megfelelni az MNB elvárásainak, és nem nagyon (talán nem véletlenül?) védik a korábbi lépéseiket. Az ügyfelek így most – ha nem is minden hitelintézet minden számlacsomagjánál – örülhetnek a korábbi alacsony szintre visszaszállított díjaknak. Lehet, hogy még lesz folytatása a dolognak (és nem csak a még folyamatban levő 120 vizsgálatra gondolunk). A változások ugyanis elsősorban a korábbi csomagokat érintik, így aki váltott, alaposan megbánhatja. Az új bankkapcsolatot keresők viszont egyelőre a legjobban teszik, ha még egy kicsit várnak. A számladíjak ugyanis a közlejövőben nagy valószínűséggel még tovább változhatnak.

A mostani számlaköltségeket itt kalkulálhatja.
A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.