Az idén adókedvezményt kaptak a nyugdíjbiztosítások, amit a biztosítók már ugrásra készen vártak.  A most kínált biztosítások hasonló csalódást hozhatnak a megtakarítóknak, mint a kilencvenes években megkötött életbiztosítások.

Számtalan felmérés mutatja, hogy rettegünk attól: nyugdíjas korunkban nyomorogni kényszerülhetünk. Valószínűleg nem vagyok egyedül, akit újonnan támadt lelkesedéssel zaklatnak a biztosítók és közvetítőik: hallottam-e netán arról, hogy már adókedvezménnyel is takarékoskodhatok. Ritkán megyek bele a beszélgetésbe, de ha igen akkor elmondom: az adókedvezmény már korábban is járt a pénztári megtakarításokra, sőt létezik – szintén kedvezményezett – nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz). – De ez most egészen más! – próbálják lesöpörni a kifogásokat.

Valóban egészen más, de nem feltétlenül előnyére. Körbenéztünk, mit is kínálnak a biztosítók. A termékek összehasonlítását meglehetősen nehézzé teszi, hogy a levont költségek egyáltalán nem átláthatók, nincsenek egységes mutatók. Emiatt nehéz világosan látni, hogy a befizetett összegből pontosan mennyi hizlalja az egyéni megtakarítást és mennyi a biztosító zsebét. Ráadásul a nyilvánosan hozzáférhető információk is szűkösek.

Az adójóváírás azonban önmagában is elég vonzó lehet. A többség nem is nagyon strapálta magát új termék kifejlesztésével. Valójában leginkább a korábbi befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításokat csomagolták újra. Ezeknél pedig – hiába kápráztatnak a közvetítők csodálatos hozamokkal – még a megtakarított pénz is soványabbá válhat, mire valaki hozzájut. Arról nem beszélve, hogy akkor milyen durva levonásokkal kell szembesülnie valakinek, ha időközben valamiért mégsem tudja a vállalt havi megtakarítást fizetni, pláne azonnal szüksége lenne a pénzre.

Elképesztő, hogy miközben a magyarok minden másban ragaszkodnak a biztonsághoz, a nyugdíjpénznél mintha hagynák elkábítani magukat. Eddig mindössze négy biztosító, az Aegon, a Grawe, az ING és a Posta rukkolt elő tőke- és hozamgaranciát vállaló nyugdíjbiztosítással. Ezek a biztosítások a garantált éves hozamok mellett a többlethozam nagy részét vagy egészét is visszajuttatják az ügyfélnek. Ennek mértéke nem elhanyagolható, hiszen a terméke bemutatásakor minden biztosító a garantáltnál jóval magasabb becsült hozammal kalkulál (6-9 százalék). A végleges hozam mértéke pedig döntően befolyásolhatja, hogy mennyi lesz a tényleges nyugdíjpénz.